Blanka Pesja

Senior Art Educator - Conservatorium - Amsterdam University of the Arts

Kick Off: de bierviltjes van SPEK (nl)

We begonnen met een blok voor de maand februari: Design Think

Gastdocenten: Michiel van Sinderen en Steffen de Jonge aka de mannen van SPEK

http://www.spekamsterdam.com

IMG_5193

Met de intrede van de laptop heeft het componeren van muziek een totaal andere dimensie gekregen. Niet langer begint het ‘schrijven van liedjes’ met een handeling van de gitaar in de hand of achter de piano, gestuurd en beperkt door de eigen motorische skills.

Al onze studenten krijgen het vak Music Technology en leren hun weg te vinden in het programma Logic. De laptop opent dus voor elke muziekstudent een gigantische hoeveelheid keuzemogelijkheden.

Het bestuderen en ondergaan van een ‘ontwerp proces’ lijkt me dus ook een belangrijke kunstzinnige vaardigheid die de student ondersteunt bij haar/zijn creatieve muzikale maakprocessen.

De mannen van SPEK introduceerden een hele zinnige, praktische methode. Niet langer wordt er met een einddoel in gedachte begonnen (niet met een beeld dat je voor ogen staat) en gaat men daarna op zoek naar de middelen om dat doel te bereiken (dat beeld te construeren). Nee!

Er wordt begonnen met de middelen die tot onze beschikking staan. Eerst moet men ontdekken wat iedere speler aan mogelijkheden heeft en vanuit deze veelheid aan mogelijkheden wordt meteen concreet begonnen met werken middels dat wat er al is.

Ieder speler begon met het volkrabbelen van 5 bierviltjes met antwoorden op de vragen, gesteld door SPEK, zoals je dat ook zou doen in de kroeg of in de trein. Een prachtig begin van het eerste doel van mijn kunsteducatie methode: het lokaal uit.

viltjes

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

© 2018 Blanka Pesja

Theme by Anders NorenUp ↑